PHP

PHP ontwikkel omgeving

Search

Ontwikkelen in PHP

PHP is een internet ontwikkel omgeving. Er zijn in principe twee soorten omgevingen: interpreters en compilers. Een interpreter leest een stuk code regel voor regel, waar een compiler een stuk code in zijn geheel inleest en en dan pas verwerkt.

Interpreters zijn in principe trager dan compilers, maar tegenwoordig zijn er zoveel hulpmiddelen om dit sneller te laten verlopen, dat het verschil verwaarloosbaar klein is.

Om in PHP te kunnen werken, heb je een editor (tekst verwerker) voor de code nodig. Een goede hiervoor is Notepad++. maar je kunt ook notepad of wordpad gebruiken. Deze zijn standaard in Windows beschikbaar.

 

Notepad goede tekst editor

 

De code wordt geupload naar de sever (of lokaal getest), waarna de code wordt uitgevoerd.

Indien er foutmedlingen zijn, kun je mbv een een error_handler (zie ook hier) de uitvoer testen.

 

Uploaden ... Uh, say what?

Uploaden is het proces waarin je in een bepaalde omgeving een bestand (txt bestand, php file, plaatjes of wat dan ook) verplaatst. Meestal is dit van lokaal->server omgeving. Lokaal bedoel ik hier je eigen PC. Andersom kan natuurlijk ook. Van server terug naar je PC (denk bijvoorbeeld aan een backup van de bestanden op je PC te zetten).

Sommige providers stellen FTP beschikbaar in hun  control panel. De meerderheid van ontwikkelaars gebruiken hiervoor echter een programma, dat lokaal op de eigen PC draait.

Dit programma maakt gebruik van FTP. FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit zijn de afspraken hoe twee partijen met elkaar communiceren hoe ze bestanden gaan versturen of ontvangen. Over het algemeen wordt de term FTP gebruikt voor het overzetten zelf.

Een goed FTP programma is Filezilla

Downloaden->Installeren->Handleiding doorlezen, en gebruiken maar!

 

Wat is het grote voordeel van PHP?

Ten eerste is het open source, met een grote community die bugs en vernieuwingen maakt en oplost. Daarnaast werkt PHP goed samen met databases. MYSQL is een database omgeving waar je gestructureerd gegevens kunt opslaan, en ophalen. De vele mogelijkheden in PHP maken het relatief eenvoudig om een websysteem op te zetten. Tegenwoordig zie je een ontwikkeling waarbij websites steeds interactiever worden. Hierbij kan de bezoeker allerlei handelingen verrichten op de webpagina, zonder dat de hele pagina opnieuw hoeft te worden ingeladen. Beste voorbeeld hiervan is youtube.com. In PHP is deze functionaliteit beschikbaar via een javascript framework, zoals jQuery of prototype.

 

Heeft PHP ook nadelen?

Zeker wel. Niets is perfect, dus ook PHP niet. Zie het maar zo: je kunt in PHP de hele ontwikkelomgeving inrichten zoals je dat zelf wilt. Nadeel is ... je moet in PHP de hele ontwikkelomgeving inrichten zoals je dat zelf wilt. Als je echter eenmaal hier een stabiele omgeving en werkwijze voor jezelf hebt opgezet is het verder ontwikkelen recht toe recht aan. Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/PHP.

 

MYSQL databases

De meest geschikte toepassing van PHP is in samenwerking met MYSQL. Dit is een database omgeving waar je via PHP gegevens kan bekijken en manipuleren.

Wil je rechtstreeks de inhoud van je database zien, dan kun je hiervoor PHPMyAdmin gebruiken. Geen zorgen, de tool staat bij vrijwel alle providers tot je beschikking. Je provider verstuurt je de inlogcodes, waarna je alleen maar hoeft in te loggen en je kunt aan de slag.

Hieronder een screenshot:

PHPmyadmin mysql database manager tool

 

De meest efficiente manier van data manipulatie is via een PHP klasse. Hierin definieer je zelf een aantal functies, waar je standaard extra functionaliteit kan koppelen. Voordeel hiervan is dat je deze functionaliteit maar een keer hoeft te definieren. Bij elke database aanroep staat dan deze functionaliteit tot je beschikking.

Verwarrend? Misschien op het eerste gezicht wel, maar als je eenmaal ermee gewerkt hebt, blijkt het een van de steunpilaren van je werk als ontwikkelaar.